हरेक व्यक्तिको उमेर, तौल, मौसम र शारिरिक अवस्थाका कारण अण्डा खाने मात्रा भिन्न हुने गर्दछ । मेडिकल डायटिशियन डा. अमिता सिंहले अण्डा खाँदा थाहा हुनुपर्ने सम्पूर्ण जानकारी बताएकी छिन् ।
अण्डामा प्रोटिनको मात्रा अत्यधिक हुन्छ । शरिरले यसलाई अवशोषित गर्नका लागि काब्रोहाइड्रेटको पनि आवश्यकता पर्छ । यदि तपाईंले अण्डा धेरै खानुहुन्छ भने कार्बोहाइड्रेटयुक्त खानेकुरा जस्तै ब्राउन ब्रेड, दूध, ध्यू वा रोटी पनि धेरै खानुपर्छ ता कि अण्डाको प्रोटिन पूर्ण रुपमा अवशोषित हुन सकोस् ।
थाहा पाउनुस् एउटा अण्डामा हुने पोषक तत्वः
प्रोटिनः ३१ ग्राम
क्यालोरीः ७० ग्राम
फ्याटः ४ ग्राम
सोडियमः ६२ मिलिग्राम
पोटासियमः ५९ मिलिग्राम
५–१० वर्षको उमेरमाः
एउटा अण्डाः यदि तौल कम छ भने अण्डाको पहेंलो भागसँग खानुहोस् । तौल बढि छ भने पहेंलो भाग बिना नै खानुहोस् ।
१०–१५ वर्षको उमेरमाः
एउटा अण्डा पहेंलो भाग सँगै खानुहोस् अर्को अण्डाको सेतो भाग मात्रै खानुहोस् ।
तौल कम छ भने पहेंलो भागसँगै खानुहोस् यदि बढि छ भने सेतो भागमात्र खानुहोस् ।
१५ देखि २० वर्षको उमेरमाः
तीनदेखि चारवटा अण्डा खानुहोस् ।
यदि प्रोटिनका अन्य स्रोत जस्तै पनिर वा कुखुराको मासु खानुहुन्छ भने अण्डाको मात्रा कम गर्नुहोस् ।
२० देखि ३० वर्षको उमेरमाः
दुईदेखि तीनवटा अण्डा ।
तपाईंको तौलको आधारमा पहेंलो भाग खाने नखाने बिचार गरेर खानुहोस् ।
३० देखि ४० वर्षको उमेरमाः
दुईवटा अण्डा पहेंलो भाग बिना ।
यो उमेरमा तौल बढ्ने अत्यधिक सम्भावना हुन्छ त्यसकारण पहेंलो भाग बिना नै खानुहोस् ।
४० देखि ५० वर्षको उमेरमाः
दुईवटा अण्डा पहेंलो भाग बिना नै खानुहोस् । मेटाबोलिजम कमजोर हुने भएकाले पहेंलो भाग बिना नै खानु फाइदाजनक हुन्छ ।
५० देखि ६० को उमेरमाः
एउटा अण्डा पहेंलो भाग बिना । मुटु रोगको सम्भावना बढ्नसक्छ त्यसकारण पहेंलो भाग बिना नै खानुहोस् ।
गर्भवती हुँदाः
दैनिक दुईवटा अण्डा खानुहोस् । पहेंलो भाग सँगै खानुहोस् । यसमा पाइने एल्ब्यूमिनले गर्भको बेला निकै फाइदा पुर्याउँछ ।
मुटु रोग भएका/रक्तचापः
हप्तामा तीन दिन पहेंलो भाग बिना एउटा अण्डा खानुहोस् । अण्डामा कोलेस्ट्रोलको मात्रा अत्यधिक हुन्छ जसले मुटु रोग र रक्तचापको सम्भावना अत्यधिक हुन्छ । त्यसकारण अण्डा धेरै खानबाट बच्नुहोस् ।
मृगौला रोगीः
चारवटा अण्डा पहेंलो भागबिना खानुहोस् । अण्डामा म्याग्नेसियम हुन्छ जसले मृगौलाको समस्याबाट बचाउन सहयोग गर्दछ ।
क्यान्सरः
चारदेखि पाँचवटा अण्डा । यसमा पाइने क्याल्सियम, आइरनले नयाँ सेल्स बन्न सहयोग गर्दछ ।
थाइराइडः
दैनिक दुईवटा अण्डा पहेंलो भाग सँगै खानुहोस् । यसमा एमिनो एसिड, सेलेनियम हुन्छ जसले थाइराइडलाई नियन्त्रणमा राख्दछ ।
बडी बिल्डर्सः
दैनिक १२ देखि १३ अण्डा । यो प्रोटिनको राम्रो स्रोत हो जसले मासंपेशी बलियो बनाउँछ ।
थाहा पाउनुस् अण्डा खानुका अन्य फाइदाः
तेज स्मरण शक्तिः
यसमा भिटामिन बी१२ र कोलीन हुन्छ जसले दिमागलाई तेज बनाउँछ भने स्मरणशक्ति बढाउँछ ।
रक्तअल्पत्ताः
यसमा आइरनको मात्रा धेरै छ जसले रक्तअल्पत्ताको समस्यालाई टाढा राख्न मद्दत गर्दछ ।
जोर्नी दुखाईः
अण्डामा भिटामिन ‘डी’ को मात्रा अत्यधिक हुन्छ जसले जोर्नीको दुखाईलाई कम गर्दछ ।
आँखालाई फाइदाः
अण्डामा भिटामिन ए को मात्रा अत्यधिक हुन्छ जसले आँखालाई फाइदा पुर्याउँछ ।
क्यान्सरः
यसमा फोलिक एसिड हुन्छ जसले क्यान्सरबाट बच्नसमेत सघाउ पुर्याउँछ ।
Post a Comment